Met de billen bloot

Verliefd worden op een man die getrouwd is. Ik ben daar in dit leven best goed in geweest. Hoe ouder ik werd, hoe sneller het gebeurde. Ook andersom gebeurde het: dat de getrouwde man verliefd werd op mij. Dat was in een tijd waarin ik nog veel Duvels dronk en steevast riep: “Vier het LEVEN! Vier de LIEFDE!” 

Oh! Want verliefdheid is zo’n heerlijke levensenergie! Doorgaans doen wij ontzéttend ons best om daar vooral niet te diep op in te gaan. Wegstoppen is het credo, maar met wegstoppen zorgen we ervoor dat ons lichaam op slot gaat, dat het niet verteert en dat energie niet vrijelijk stroomt. 

Als ik vrouwen vraag BLOED-eerlijk te zijn, dan ben ik als schrijver natuurlijk als eerste aan de beurt. Ik kan je gerust vertellen: dat vind ik echt rete-spannend. Helemaal als het dit onderwerp betreft, maar precies daarom heb ik afgelopen weekend een sister gevraagd of ik ons verhaal mag optekenen… 

Dat is het verhaal dat haar man jaren geleden verliefd werd op mij en ik al Duvel-drinkend alleen maar riep: “Vier het LEVEN! Vier de LIEFDE!”, zonder erbij stil te staan wat zijn verliefdheid met haar deed. ‘Verliefdheid gaat altijd weer over’, dat was mijn beste argument om maar niet voor een ander te hoeven voelen.  

In de jaren daarna kwamen wij elkaar op de gekste plekken weer tegen. Op het Hieros Gamos Festival sloten we uiteindelijk vriendschap. Het was bizar: er waren zóveel workshops, maar telkens kwamen wij samen in dezelfde tent terecht en deden we zelfs een ‘Heling van de baarmoeder’ samen. Zij met haar handen op mijn buik, ik op die van haar. 

Sisterhood

Toen zij in de eerste sisterhood-groep die ik organiseerde ons verhaal deelde, voelde ik ZO veel respect voor haar. “Mijn man werd verliefd op Mika”, zei ze zomaar ineens tijdens de sharing. Ik schrok er gewoon een beetje van. Dacht altijd: dat is ons geheim. Nu dacht ik: WOW, hoe dapper ben jij?! Ze zat naast me in die cirkel – en een moment later zongen we samen. 

Zij heeft mij laten zien dat er voorbij het verhaal ALTIJD verbinding mogelijk is. 

We voelen allebei al heel lang dat we samen iets te doen hebben in dit leven. Ook dat het te maken heeft met dit onderwerp. Ik heb mijn versie van het verhaal, en dat is een heel andere versie dan die van haar. Met dat ik dit project ‘Ware Vrouwenverhalen’ ben gestart, voel ik dat het nu tijd is om haar versie op te schrijven. Dood-eng, maar wie vrouwen vraagt met de billen bloot te gaan, moet zelf ook in het diepe duiken. 

Ze zei: “Ja.”
En weer dacht ik: jij dappere vrouw. 
Binnenkort ga ik haar interviewen… 
We gaan opnieuw samen op reis ~ om het hoofdstuk om te slaan en te helen.
Allebei. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top