Mika over Yin Yoga

Hoe kwam yoga op jouw pad?

Doordat mijn evenwichtsorgaan ermee ophield. Nu zie ik dat overigens als ultiem signaal van mijn lichaam dat mijn leven volledig uit balans was, maar destijds dacht ik: ‘Wat overkomt mij hier?!’ Ik was een jonkie nog, 24 jaar, en ik had rust nodig ~ zoveel was wel duidelijk. Ik werd letterlijk stilgezet. Dat was in 2001. Acht maanden heb ik toen weer bij mijn ouders geleefd. Ik heb vele wandelingen gemaakt aan de arm van mijn moeder. Zij leert mij in dit leven wat geduld en oordeelloos-zijn is.

Later overkwam het me nog een keer – toen heftiger – (jaja: hardleers!) In 2013 viel ik letterlijk om en kon niet meer opstaan. Toen besloot ik na maanden van duizelingen -en met een wandelstok lopen- een opleiding Hatha Yoga te gaan doen. Ik deed dat niet met als doel docent te worden, maar om ten diepste te ervaren hoe ik yoga kon integreren in mijn eigen leven. Het was een prachtige reis van vier jaren, waarna ik dacht: ‘Tja, het zou eerlijk gezegd zonde zijn als ik alles wat ik geleerd heb nu niet zou delen…’ Dus ik besloot alsnog les te gaan geven. Overigens heb ik altijd gezegd dat je bij mij een sessie volgt, geen les. Een yoga-sessie klinkt in mijn oren anders: het is namelijk JOUW lichaam dat alle wijsheid heeft. Ik neem iemand slechts mee in het leren voelen van dat lichaam.

Wanneer begon je met Yin Yoga?

Mijn eerste opleiding volgde ik in een Ashram nabij Arnhem, in 2019. Het grappige was dat ik ZO langzaam Hatha Yoga gaf, dat iedereen altijd dacht dat ze YIN yoga kregen. Maar tijdens mijn eerste yogaopleiding in Groningen (Hatha dus) leerde ik dat JUIST in de verlangzaming het leren voelen besloten ligt. Vooral oudere mensen vinden mijn manier van yoga geven HEERLIJK! Maar goed, ik dacht: dit is geen YIN. Toen ik zelf een yin-sessie volgde in Leeuwarden, was ik direct verkocht. Vijf minuten in een houding! DAT is pas verlangzamen!! Ik wilde dat leren geven! Bijzonder was dat de perfecte opleiding bij om de hoek gegeven werd, in Sneek! Daar heb ik de ware diepte van YIN geleerd.

Wat brengt Yin Yoga?

Het brengt je letterlijk de diepte in. Je werkt met het dieper gelegen bindweefsel in het lichaam. Door Yin Yoga te beoefenen smelt het dat bindweefsel en maakt je dus soepeler. Het mooie is: niet alleen van lichaam, ook van geest. Hoewel het in de houding soms pijnlijk kan zijn, geeft het daarna ALTIJD verlichting. Ik kan ’s ochtends op de mat liggen janken en ’s middags voelen wat het me heeft gebracht.

Je geeft ook Yin & Muziek, samen met je man Martin…

Ja… ZO mooi is dat! Och, als we toch zien hoe mensen de diepte ingaan tijdens deze sessies… het maakt ons altijd weer dankbaar dat we deze stap hebben gezet, om dit samen te gaan doen. Kijk, muziek is trilling en trilling is energie. Door in de ruimte waarin mensen yoga beoefenen ook muziek te maken, ontstaat er een veld waarin je nog verder naar binnen kunt gaan om het lichaam te helen. We bestaan voor een groot deel uit water, als je al ziet hoe bijvoorbeeld een bastoon water in beweging brengt, door de trilling… dan kun je je voorstellen dat wanneer je met mantra’s en de zachte trillingen van harmonium, gitaar en zang begeleid wordt tijdens een yoga-sessie, er nog meer loskomt dan een normale sessie.

Yin & Adem?

Wat een combinatie! Martin is ademcoach en helpt mensen trauma’s te verwerken door ademsessies. Het mooie daarvan is dat je UIT de geest gaat: niet nadenken, niet praten, alleen maar ademen. De adem brengt je vanzelf op de plek die je met je verstand omzeilt (of die zelfs ergens along the way onder een dikke laag aarde terecht is gekomen). De adem bevrijdt ons van pijn, zowel energetisch als lichamelijk.
Op een goed moment liet Martin aan zijn ademsessie een yinsessie vooraf gaan… het was ongelooflijk wat er gebeurde. Omdat ik met mijn sessie al een bepaald gebied specifiek aandacht had gegeven, was zichtbaar hoe de adem het werk ‘afmaakte’ als het ware. Het was dubbel effectief! Prachtig om te zien.

Ja, wij geloven dat adem, yin, dans en ander lichaamswerk echt de wegen tot heling zijn.

Jullie organiseren ook Ecstatic Dance in Leeuwarden?

Sinds 2019 doen we dat, samen met ons team: het is zo fantastisch! Martin is DJ: hij neemt de dansers echt mee op reis met zijn muziek. Ecstatic Dance is dé plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Je laat je ziel dansen, ook hier weer: de geest uitzetten… voelen hoe je wilt bewegen en daarin meegaan. En ja: dat ziet er dan soms wel eens een beetje gek uit, maar da’s nou ’t mooie: dat maakt niet uit! Je komt in die dans ongetwijfeld stukken tegen die pijn doen, of er komt verdriet los: het mag er allemaal zijn. Met ons team zijn we ‘spaceholders’, we beschermen de ruimte voor onze dansers. De openingsceremonie maakt iedereen al vrij en aan het einde van de dans landen we weer met z’n allen. LIFE GIVING ENERGY! Dat is wat het is!

Waarom werk jij speciaal met ~ en voor vrouwen?

Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk het is om met sisters te verbinden en dat in die verbinding de mogelijkheid ligt om te helen. Eerlijk gezegd ben ik altijd bang geweest voor vrouwen… ik voelde me meer thuis bij de jongens. Misschien komt dat doordat ik met twee broers opgroeide, ik weet het niet. Vanaf het moment dat ik (tijdens het Hieros Gamos festival) echt GEZIEN werd door vrouwen en we openlijk met elkaar deelden wat onze angsten zijn, welk verdriet we dragen en ik leerde hoe het vrouwenlichaam werkt, opende ik, werd ik zachter.

Ik wil dat wat ik zelf heb mogen ontvangen, doorgeven aan andere vrouwen. De angst voorbij. Samen helen, om elkaar in onze kracht te zetten. In mijn beleving is dat een vrouw die haar grenzen kan aangeven, een vrouw die eerlijk is over wat zij voelt en een vrouw die zichzelf kan dragen, maar zich ook volledig kan overgeven aan de stroom van het leven. Dan leef je in vol vertrouwen en ik geloof dat lichaamswerk dé manier is om op die plek te komen. Dóór de pijn heen, daar licht de verlichting.

BIO Marieke Vinckers ~ Mika ~

Geboren: Alkmaar, 24 mei 1977 ~ samen met Rogier
Opgegroeid met: moeder Alida, vader Jan Henk, oudste broer Jeroen en tweelingbroer Rogier
Woonplaats: Britswert, Friesland
Leefsituatie: getrouwd met Martin Kuipers, woont om de week samen met Jurre (2010) en Silke (2012)
Vrouwenwerk: schrijven, yin yoga, Ecstatic Dance, maancirkels, Sisterhood bijeenkomsten & ceremonies
Websites: mikamarieke.nl & warevrouwenverhalen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top